Γράμματα & Τέχνες

Αλέκος Παπαδόπουλος

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος γεννήθηκε στο Γηρομέρι Θεσπρωτίας το 1949. Είναι δικηγόρος.

Από το 1989 ως σήμερα εκλέγεται συνεχώς βουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αρχικά στο νομό Θεσπρωτίας και από το 2004 στη Β? Περιφέρεια Αθηνών.

Τον Οκτώβριο του 1993 ορκίστηκε Υφυπουργός Οικονομικών και από τον Φεβρουάριο του 1994 έγινε Υπουργός Οικονομικών. Δείχνοντας σταθερή προσήλωση στην προώθηση των απαραίτητων για την είσοδο της χώρας μας στην ΟΝΕ διαρθρωτικών αλλαγών και μεταρρυθμίσεων, συνέδεσε τη θητεία του με την επίτευξη της μακροοικονομικής σταθερότητας και την προώθηση της πραγματικής σύγκλισης της χώρας στα νέα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Από τον Σεπτέμβριο του 1996 ως το Φεβρουάριο του 1999 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης & Αποκέντρωσης, προωθώντας μεταξύ άλλων το πρόγραμμα διοικητικής αναδιάρθρωσης της χώρας «Καποδίστριας», συγκροτώντας τις 13 Περιφέρειες της χώρας ως αυτόνομες διοικητικές οντότητες και δημιουργώντας θεσμούς όπως ο Συνήγορος του Πολίτη και το Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης.

Τον Απρίλιο του 2000 ορκίζεται Υπουργός Υγείας και Πρόνοιας και παραμένει έως τον Ιούνιο του 2002. Με σκοπό την ανασυγκρότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταθέτει το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα «Υγεία για τον Πολίτη».

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος έχει να επιδείξει έντονη κοινωνική και πολιτική παρουσία και δραστηριότητα: Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ελληνικής Τηλεόρασης (ΕΤ-2) και Πρόεδρος του «Άρματος Θέσπιδος». Επίσης υπήρξε Γενικός Γραμματέας του Εθνικού Θεάτρου και πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργυρούπολης. Διατέλεσε μέλος της Διακομματικής Επιτροπής για την Ορθοδοξία, μέλος του τομέα Διεθνών Σχέσεων του ΠΑΣΟΚ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης της ΔΑΣΕ.

Είναι παντρεμένος με την Λίλιαν Χατζοπούλου και έχουν ένα γιο και μια κόρη.

Εργογραφία

  • «Άπειρος χώρα: Ο Αλβανικός εθνικισμός και ο οικουμενικός Ελληνισμός» (Εκδόσεις Λιβάνη, 1992)
  • «Τα βήματα του Έστερναχ. Η Ελλάδα μετά το 2010» (Εστία, 2008)

Τίμησαν τη γενέθλια γή της Μουργκάνας με την πνευματική τους προσφορά...